lauantai 26. tammikuuta 2013

Donizettin MARIA STUARDA ooppera


Oopperainnostus on hiljalleen vallannut meidät. Aluksi kävimme useiden vuosien ajan Savonlinnan Oopperajuhlilla haistelemassa siellä vallitsevaa (kansainvälistäkin) tunnelmaa. Pidimme kokemastamme ja mahdollisuuksien mukaan käymme oopperataloissa ulkomaita myöden. Metropolitanin ooppera New Yorkista lähettää satelliitilla suoria lähetyksiä usealle mantereelle. Suomessa Kinopalatsi välittää lähetykset ja olemme ihastuneet myös tähän vaihtoehtoon. Metropolitanin tuotanto on lähes poikkeuksetta erinomaista. Skriinin avulla pääsemme lähelle esiintyjiä joita myös juontajan välityksellä haastatellaan.
Tänään oli vuorossa Donizettin MARIA STUARDA joka kertoo 1500-luvun valtataistelusta Elisabeth I ja Mary Stuartin (Mary Queen of Scots) välillä. Historian useimmat tietänevät. Ooppera rakentuu vahvasti Joyce DiDonaton (Mary) ja etelä-afrikkalaisen Elza van den Heeverin  varaan. Ja menestyksellisesti! Heever on meille ennestään tuntematon oopperalaulaja. Jos hän hieman saattaa hävitä DiDonatolle äänellisesti voittaa hän hurmiollisella esiintymiskyvyllään. Teija on kuullut DiDonaton aikaisemminkin, mutta Tomille kerta oli ensimmäinen mutta hän kuuluu nyt suosikkeihin. DiDonato (mezzosopraano) on amerikkalainen, syntynyt 1969, ja esiintyy Metropolitanin lisäksi ainakin Covent Gardenissa, La Scalassa ja Liceussa (Barcelona). Vuonna 2012 hän sai Grammy "Best Classical Vocal Solo" palkinnon. Heever (sopraano) on 33-vuotias joka aloitti uransa 2007 San Fransiscon oopperassa (Don Giovanni). Nykyään hän esiintyy myös Pariisissa, Munchenissa, Wienissä ja Chicagossa. Metropolitanin MARIA STUARDASSA hän siis esiintyy Elisabeth I roolissa ja on saanut lisänimen "The Bold Soprano" koska hän ajoi kaikki hiuksensa saadakseen roolisuorituksensa mahdollisimman hyväksi. 
MARIA STUARDA on Metropolitanin ensimmäinen produktio kyseisestä oopperasta ja on sanottava, että emme pettyneet millään osa-alueella. Roolivalinnat, lavastus ja puvustus olivat kaikki ensiluokkaista ja koko tuotanto fantastinen. Teijan kommentti toisesta näytöksestä oli "oli kuin itse olisi ollut mukana tapahtumassa eikä elokuvateatterissa". Suosittelemme lämpimästi jos olette kiinnostuneet oopperasta.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti